O fotografie clasică din Cadrilater. Familia Moșescu pe terasa din fața frumoasei lor case din Balcic, proiectată de cine altcineva decât de arhitecta Balcicului interbelic – „Riri” Delavrancea – Gibory.

„Tata a fost primar la Balcic în doi timpi. O dată, începând din 1930 până în 1932, când l-a numit însuşi Nicolae Iorga. Şi-apoi, din nou, a fost numit primar în 1938 – de data asta de Mihai Ra­lea. Şi poate că ar mai fi rămas multă vreme la post, că prea făcea treabă bună pentru localnici, pentru oraş şi pen­tru artişti… Nu­mai că a survenit acel „accident” neno­ro­cit al Istoriei – ce­darea Cadrilaterului. Atunci când Româ­nia a de­venit mai mică…

De altfel, ultimul care a ple­cat din Balcic a fost chiar tata. Noi – mama şi cu mine – ple­caserăm înaintea lui la Constanţa.

El a rămas „să pre­dea ora­şul” noilor stăpâni: bulgarii. A luat şi câi­nele cu el – era un căţel simpatic, „câinele Primă­riei”, cum i se spu­nea. Ei doi au venit cu vaporul după noi şi-apoi am plecat cu toţii la Râmnicu Sărat. La drept vor­bind, tata nu s-a despărţit niciodată de Balcic. L-a luat după el pretu­tin­deni în peregrinările sale ulte­rioare, în preocupările sale, în articolele şi cărţile pe care le-a scris.”

Balcica Moșescu – Măciucă

Cadrilater


#Balcica #OctavianMoșescu #Balcic #Cadrilater

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.